Sağlıksız olmanıza ve kilo almanıza neden olan 15 şey!

Aslında hepimiz sağlığımıza dikkat etmeye çalışırız. Kilo almamak için yediklerimize dikkat ederiz. Özellikle bayanlar kilo almamak veya kilo vermek için çeşitli diyetler uygulamaktadır. Zaman zaman bu diyetlerden olumlu sonuçlar, zaman zaman da olumsuz sonuçlar almaktadır. Çareyi ise yemek yemeyi kesmekte bulurlar. Bu tam anlamıyla yanlış bir şeydir, sebebi ise yaşamımızı sürdürebilmemiz için, vücutta gerekli olan mineralleri, vitaminleri karşılamaktır. Hem sağlığımızı koruyup hemde kilo almamak için neler yapmalıyız birlikte inceleyelim.


kilo aldıran şeyler


1) UYKUSUZLUK


Hepimiz bir hayat mücadelesi içindeyiz, yaşamlarımızı sürdürebilmek için çalışıyoruz, çalışmalar sonucunda vücudumuz yorgunluk hissine kapılıyor. Fakat bir o kadar da iş hayatı dışında işlerimiz, arkadaşlarımız, programlarımız oluyor. Bu sebeple geç uyuyor, erken kalkıyoruz. Uyku düzenimiz bozuluyor. 

Bunun için geceleri iyi bir uyku çekmeliyiz. İyi bir uykudan kastımız ise 7-8 saatlik bir uykudur. 7-8 saatlik uyku, geceleri iyi bir uykuya bedeldir. Uyku esnasında, yağ yakıcı hormonlar çalışmaya başlar ve biz mışıl mışıl uyurken bu hormonlar, yağları yakma işlevi görür. 


2) DENGELİ BESLENMEMEK 


Genellikle, herkes dengeli beslendiğini zanneder. Özellikle diyet veya spor yapan kişilerde dengesiz beslenme görülmektedir. Diyet yapan kişiler, karbonhidratı tamamen kesip sadece lif içeren besinler ile beslenmektedir. Spor yapan kişiler ise, aynı şekilde karbonhidratı kesip, protein ile beslenmektedir. Oysa ki vücudun her besine ihtiyacı vardır. 


3) SAĞLIKLI DİYE TIKA BASA YEMEK


"Onu da yiyeyim, bunu da yiyeyim nasıl olsa sağlıklı, bir şey olmaz" deyip tıka basa yemek size kilo aldırmaktan başka hiç bir şey yapmaz. Bu yüzden yemek yerken tabağınızın yarısı sebze ağırlıklı, yarısı da ana yemek şeklinde olmalıdır. Azar azar besin tüketmek sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. 


4) SAĞLIKSIZ YAĞLARI TÜKETMEK 


Özelikle "Trans yağlar", kalp krizi, ve inme riskini arttırmaktadır. Bu yüzden sağlıklı yağları tercih etmelisiniz. Örneğin; fındık yağı, keten tohumu gibi yağları tüketmeniz sağlığınız açısından olumlu olacaktır. 


5) SÜREKLİ RESTAURANTLARDAN VEYA DIŞARIDAN YEMEK  


Bazı insanlar, iş hayatı gereği yoğunluk yaşadığı zamanlarda yemek yemeye vakit bulamamaktadır. Bu yüzden dışarıdan yemek sipariş etmeyi veya restaurantlarda yemek yemeyi tercih eder. Dışarıda, restaurantlarda yediğiniz yemeklerin lezzetli gelmesi çok normal olan bir şeydir. Sebebi ise şefler, müşterilere daha iyi, daha lezzetli bir yemek sunabilmek için tuz ve yağ oranını yüksek tutarlar. 

Bir süre sonra bu bir alışkanlık haline dönüşebilir. Yani sürekli dışarıdan yemek isteyebilirsiniz. Bu da sizi kilo almanıza ve sağlıksız olmanıza sebep olacaktır. Bunun için evinizde yemeğinizi kendiniz yapmayı tercih edebilir, tuz ve yağ oranını kendinize, sağlığınıza göre ayarlayabilirsiniz. 


6) GEREĞİNDEN FAZLA SODYUM TÜKETMEK 


Sağlık problemi olmayan kişiler, yemeklerde ki sodyum miktarına aldırış etmeden tüketir. Durum daha kötüye dönüşmeden yemekleriniz de ki sodyum miktarını düzenlemenizi tavsiye ederim. Bir bireyin günlük sodyum miktarı, 2.300 miligramdır. 


7) HIZLI YEMEK YEMEK


Bazen o kadar aç oluruz ki, bir önce bütün yemekleri yemek doymak isteriz. Bu sebepten dolayı hızlı yemek yeriz. Doymasına doyarız, hemde çok güzel doyarız. Hatta o kadar çok doymuşluk hissine kapılırız ki, hareket edemeyecek hale geliriz. İş hayatı veya programlarımızdan dolayı, geç kalabileceğimiz zamanlarda da hızlı yemek yemeyi tercih ederiz. Fakat bu hem sağlıksızdır hem de kilo almanız için birebirdir. 

Hızlı yemek yemek yerine, daha yavaş sindire sindire yemeyi tercih etmelisiniz. Hem bu şekilde yemek sonrası sıkıntı veren şişkinliği önlemiş olursunuz. 


8) YETERLİ PROTEİN TÜKETMEZSENİZ


Vücut için protein çok önemli bir kaynaktır. Bu yüzden protein tüketmeye özen göstermelisiniz. Protein aynı zamanda doyurucudur, hemde kaslarınıza gerekli vitamin ve mineralleri sağlar. Protein tüketmeyi tercih ederseniz, fazla yemek yemekten kurtulmuş olursunuz. Bu şekilde de kilo almanızı bir nebze önlemiş olabilirsiniz. 


9) AÇIK BÜFELERDE GÖRMEMİŞLİK YAPARSANIZ 


Bizim insanımız genel olarak biraz açgözlüdür. Bu yüzden hep daha fazlasını isteriz. Özelikle açık büfelerde, o görüntü karşısında insanın biraz kendini tutması zorlaşmaktadır. Bu yüzden açık büfe gibi yerlerde bulunduğunuzda, yemeklerde azar azar ihtiyacınız kadar almanızı tavsiye ederim. 


10) TABAĞINIZI SONUNA KADAR SIYIRIRSANIZ 


Tabağımızı sonuna kadar bitirme gibi bir alışkanlığımız vardır. Bu alışkanlık bize annelerimiz tarafından kazandırılmıştır. "Tabağını sonuna kadar bitir yoksa, arkandan ağlar." derdi, annelerimiz. Bizde yemekler arkamızdan ağlamasın diye sonuna kadar bitirirdik. 

Bu alışkanlığımıza zaman zaman ara verebiliriz. Tabağımızın %80'i kadarını yiyebiliriz. Kalan yemek çöpe mi gitsin? Hayır tabi ki, çöpe gitmek yerine bir kaba doldurup sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Hem bu şekilde dışarıda ki hayvanların da karınlarını doyurmuş olursunuz. 


11) STRESE SON!


Genel olarak stresli olduğumuz zamanlarda, yemek yemeyi tercih ederiz. Bir şeyler ile kafamızı dağıtmak isteriz. Yemek yiyerek mutlu olmak isteriz. Bildiğiniz üzere, yemek yemek vücutta mutluluk hormonu salgılamaktadır. 

Stresli olduğunuz zamanlarda stresinizi azaltacak, ortadan kaldıracak bitki çaylarını içmeyi tercih edebilirsiniz. Bunlar hangi çaylar diye soracak olursanız,

Okumanızı tavsiye ederim;

12) MASANIN ÜZERİNDEKİ YİYECEKLER


Evlerimizde, ofislerimizde masamızın üstlerinde veya çekmecelerimizde, zaman zaman abur cuburlar bulunur. Bu abur cuburlar ile açlığımızı bastırmaya çalışırız. Bunlar bize bir süre sonra alışkınlık kazandırır ve sürekli olarak gözlerimiz, ellerimiz masa üzerinde, çekmecelerde abur cubur arar. 

Bu tarz yiyecekleri bulundurmak yerine, çaylar bulundurabilir. Evlerinizde masalarınızın üstünden abur cuburları kaldırabilirsiniz. 


13) UZUN SÜRE OTURMAK


Ofis ortamında, ev ortamında televizyon yada bilgisayar karşısında bazen çok fazla vakit harcarız. Bu harcadığımız vakitler bizim için aslında zararlıdır. Hem sağlığımız açısında hemde kilomuz açısında zararlıdır. Sağlık olarak; sırt ağrılarına, göz bozukluklarına neden olabilir. Aynı zamanda otururken fazla enerji tüketmediğimiz için bize kilo olarak geri dönebilir. 

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, çok fazla oturarak vakit geçirdiğiniz zamanlarda, 2 saatlik molalar vermeliyiz. Yani 2 saatte bir ayağa kalkıp biraz yürüyüş yapmalı, hareket etmeli vücudu harekete geçirmeliyiz. 


14) IŞIK AÇIK ŞEKİLDE UYURSANIZ 


Çoğumuz gün boyu yorgunluğun ardından eve geldiğimizde televizyon karşısında uyuya kalırız. Hem televizyon ışığı, hemde bulunduğunuz odanın ışığı açık kalır. Bu ışığın ne gibi zararı olacak derseniz eğer, uyurken maruz kaldığınız ışık, güzel bir uyku çekmenize engel olmaktadır. Uykunuzda bölünmeler yaşarsınız. Bu yüzden de yağ yakıcı hormonlarınız aktif olarak çalışmakta zorlanır. 


15) ELEKTRONİK EŞYA BULUNAN ODADA UYURSANIZ 


Bazen bilgisayardan çalışmalar yaparız, araştırmalar yaparız. Bir yandan telefonumuzu kontrol ederiz. Bir yandan televizyon izlemeye çalışırız. Gece sonunda uyuya kalırız veya elektronik eşyaların bulunduğunu odada uyumayı tercih ederiz. 


Vücudumuz elektronik eşyaların yaydığı radyasyona maruz kalır. Aynı zamanda elektronik eşyaların bulunduğu odalarda uyumak, tam anlamıyla iyi bir uyku çekmemizi engellemektedir. 


Son olarak,

Kendinize iyi bakın,

Sağlıklı günler dilerim.



Sağlıksız olmanıza ve kilo almanıza neden olan 15 şey! Sağlıksız olmanıza ve kilo almanıza neden olan 15 şey! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Nisan 08, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok