Modunuza göre içmeniz gereken çaylar!

Gün içinde birden çok duygu değişimi yaşarız. Bu yaşadığımız duygu değişimleri aslında bizim gün içinde bulunduğumuz modumuzdur. Daha da net anlaşılması için şöyle örnekler verebilirim; 


  • Sabah uyandık ve kendimizi uykusuz hissediyoruz. Uykuya ihtiyacımız var. Günlük olarak uyku moduna girmiş oluyoruz. 
  • Gün sonunda evimize döndük ve kendimizi inanılmaz derecede bitkin hissediyoruz. Bu da yorgunluk modudur. 
  • Bizi çok mutlu edecek bir haber aldık ve eteklerimiz zil çalıyor, ağzımız kulaklarımızda, bu da günlük olarak mutluluk modudur. 

Bunlar ve daha fazlası gibi gün içinde bir çok moda girer çıkarız. Bu modlar esnasında aslında tüketmemiz gereken bazı çaylar vardır. Belki bir kaçını duymuş olabilirsiniz. Örneğin en yaygın olan "papatya çayı" gibi. Bunun gibi bir çok çay çeşidi var ve bu çaylar günlük modunuzu dengelemeye yardımcı olmaktadır. Nedir bu çaylar, hangi modda, hangi çay içilmeli birlikte inceleyelim. 


mod-ruh-hali-çay

MODUNUZA GÖRE ÇAYLAR!


1) UYKU MODU - LAVANTA ÇAYI 


Az önce de bahsettiğim gibi, gece uykunuzu istediğiniz gibi alamadınız ve sabah güne dinç bir şekilde başlayamadınız. Gün içinde sürekli bir uyku modundasınız. Özellikle de çalışan biri için uyku çok önemlidir. Uykusuz kalmak, uykuyu alamamak dikkat eksikliğine, iş hayatınızda hatalara sebep olabilir. 

Ertesi güne uykunuzu almış ve dinç bir şekilde başlamak istiyorsanız eğer, "LAVANTA ÇAYI" içmelisiniz. Lavanta çayı, kan akışını ve sinir sistemini yavaşlatarak güzel bir uyku çekmenize yardımcı olacak bir çaydır. Özellikle de uyku problemi olanların, uykusuzluk çekenlerin lavanta çayını içmesini tavsiye ederim. 

2) STRES VE ENDİŞE - PAPATYA ÇAYI


Hayatımızın aslında olmazsa olmazların birisi de strestir. Stres vücudu oldukça fazla yıpratır. Gün içerisinde çeşitli konulardan dolayı, stres olabilir, endişe duygularına kapılabilirsiniz. Vücutta ki stres hormonu, beyinde birikmektedir. 

Beyinde biriken stres hormonu, vücuda daha gergin endişeli bir hale sokmaktadır. İşte tam da böyle zamanlarda "PAPATYA ÇAYI" içmelisiniz. Papatya çayı, kan akışını hızlandırıp beyindeki stres hormonlarını ortadan kaldırır. Bu şekilde sizi rahatlatır. 

3) YORGUNLUK - VİŞNE ÇAYI 


Biraz önce bahsettiğim gibi, gün içinde sürekli aktif bir halde olduğumuz için yorgunluk hissine kapılırız. Hatta hiç bir şey yapmadığımızda bile yorulduğumuz zamanlar olmaktadır. Hani şöyle bir tabir vardır ya, "Ayy üstüme bir yorgunluk çöktü." İşte kendinizi böyle hissettiğiniz zamanlarda "VİŞNE ÇAYI" içmelisiniz. 

Vişne çayı, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Bu şekilde de vücudun dinlenmesine, organların daha düzenli, sağlıklı çalışmasına olanak sağlar. 

4) GÜNE BAŞLARKEN - RİZE ÇAYI


Bildiğiniz üzere güne başlarken, çalıştığımız için, bir önce ki gereğinden fazla yorulduğumuz için, dinç bir şekilde uyanmak zor olmaktadır. Hatta yataktan çıkmak bile istemeyiz. Fakat sorumluluklarımız olduğu için güne en dinç bir şekilde başlamamız gereklidir. 

Güne dinç bir şekilde başlamak için uyandıktan hemen sonra "RİZE ÇAYI" içmelisiniz. Rize çayı, sizin güne dinç bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. 

5) DUYGUSAL HASSASİYET - NANE ÇAYI


İşte en harap olduğumuz ruh halinden biriside duygusallıktır. Kız arkadaş veya erkek arkadaştan ayrıldıktan sonra, hastalıklarda, yakınlarımızın başına kötü bir şey geldiğinde ve benzeri bir sürü sebepten dolayı duygusallık çekeriz. Adeta yıpranırız. 

Bu gibi durumlarda vücudu, zihni, ruh sağlığını korumanın en güzel yanı "NANE ÇAYI" içmektir. Nane çayı, sakinleştirici bir özellik taşımaktadır. Bu çay sayesinde vücudunuzda ki duygusallığı belli bir oranda azaltmaktadır. 

6) DEPRESYON - LİMON YAPRAĞI ÇAYI


Hepimiz belli dönemlerde depresyona girebiliriz. Depresyona girmek için illa bir olay olmasına gerek yoktur. Hiç bir şey olmadığı zamanlarda da insanlar depresyona girebilmektedir. Depresyonda olduğumuz zamanlarda eve kapanırız, genel olarak içimize kapanık, oluruz. 

Depresyonda olduğumuz zamanlarda, depresyondan çıkmak için haplar, ilaçlar kullanmaktayız. Tamam, bu da bir çözüm olarak görülebilir. Fakat burada doğal bir yöntem dururken ne gerek var haplara, ilaçlara.  Böyle zamanlarda "LİMON YAPRAĞI ÇAYI" tüketmelisiniz.  Limon yaprağı çayı bir nevi antideprasan özelliği taşımaktadır. Depresyondan kurtulmak için ilaç kullanmak yerine doğal olan bu yöntemi kullanabilirsiniz. 

7) ENERJİK HİSSEDİN - ZENCEFİL ÇAYI


Gün içinde, aktivitelerimiz sonucunda enerji kaybı yaşarız. Bununla birlikte "Enerjim bitti" gibi cümleler kurarız. İşte enerjinizi tekrardan geri kazanmak için içmeniz gereken çay "ZENCEFİL ÇAYI"dır. 

Enerji kaybı yaşadığınız zamanlarda zencefil çayı içerek, günlük işlerinize kaldığınız yerden depolanmış bir enerji ile devam edebilirsiniz. 

8) MUTLU VE OLUMLU - HİNDİSTAN MASALA ÇAYI 


Mutsuz olduğumuz zamanlar bize olumsuz sonuçlar doğurur. Aynı şekilde olumsuz olduğumuz zamanlar bize mutsuzluk olarak yansıyabilir. Mutsuzluk ve olumsuzluklardan uzak durmanın en güzel yolu "HİNDİSTAN MASALA ÇAYI" tüketmektir. 

9) ÖFKELİ ZAMANLARDA - PORTAKAL ÇAYI 


Başımıza kötü şeyler gelebilir, bizi üzecek şeyler yaşayabilir, bir şeylere kızabiliriz, bunlar son derece normal duygulardır. Fakat bu duyguların çoğunluğu sinir sisteminize hasar verir. Bu hasarlar sonucunda ise öfkeli bir kişiliğe dönüşebilirsiniz. 

Bu gibi durumlardan uzak durmak için öfkeli olduğunuz zamanlarda, "PORTAKAL ÇAYI" içmelisiniz. Portakal çayının kokusu bile öfkeli modunuzu ortadan kaldıracaktır. 

10) DARLANDIĞINIZDA - YEŞİL ÇAY


Zaman zaman kendimizi darlanmış hissederiz. Ailemizden, arkadaşlarımızdan, hava durumundan ve benzeri şeylerden dolayı içimizde bir sıkıntı olur. Darlanma, aynı depresyon gibi durduk yere de ortaya çıkabilir. Kişi kendini anlamsız bir sıkıntı içinde hissedebilir. Bu durum özellikle sınav dönemlerinde, üniversite sınav döneminde öğrencilerde çevre baskısından dolayı oldukça fazla ortaya çıkmaktadır. 

Bu darlanmayı ortadan kaldırmanın en güzel yolu, "YEŞİL ÇAY" tüketmektir. Yeşil çay sayesinde beyninize alfa beyin dalgası gönderirsiniz. Beyninize ulaşan alfa beyin dalgaları, beyine adeta bir meditasyon sağlamaktadır. 

SONUÇ OLARAK


Gün içerisinde çeşitli duygu değişimleri yaşarız. Bu değişimler sonucunda bir mod kazanırız. Sizde modunuzu keşfedip ona göre bu çayları tüketebilirsiniz. Bu çayları aktarlardan temin edebilir, evinizde depolayabilirsiniz. Lütfen şunu da unutmayın ki bunlar ne kadar doğal bir yöntem de olsa her şeyin fazlası zarardır. 

Sağlıklı günler dilerim :)


Modunuza göre içmeniz gereken çaylar! Modunuza göre içmeniz gereken çaylar! Reviewed by Mehmetcan Sarıkaya on Mart 30, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok